У ніч із 24 на 25 березня Росія атакувала безпілотниками дві електропідстанції на півдні України. В Одесі та Одеській області, а також Кривому Розі запроваджено екстрені відключення світла – графіки не діють, крім того, зупинено роботу міського електротранспорту. Також відключення, як і раніше, застосовуються в Харкові та Харківській області для споживачів, які вже підключені до мережі після минулих обстрілів. А ось у Кривому Розі 25 березня скасували екстрені відключення світла.

Тривають ремонтні роботи, загалом у системі нема дефіциту струму. Як повідомили в Міністерстві енергетики, нічні удари припали на енергетичні об’єкти в Одеській області. Крім того, ворог атакував підстанцію в Миколаївській области, але про масові відключення на Миколаївщині поки не повідомляється.

«Ворог атакував енергооб’єкти Одещини – у регіоні введено екстрені відключення електроенергії… Енергетики продовжують роботу з усунення наслідків ворожої атаки на об’єкти енергетики. Система працює збалансовано, дефіциту електроенергії поки немає», – йдеться в повідомленні.

У Міненерго також уточнили, що на одній із ТЕЦ із технологічних причин відключено генеруюче обладнання. Одночасно після аварійного ремонту входить у роботу блок теплової генерації. Також планується комерційний імпорт електроенергії.

«Ворог продовжує прицільно бити по нашій енергетичній інфраструктурі. Вночі російські БПЛА атакували дві підстанції в південному регіоні. Через пошкодження обладнання по Одесі та Одеській області енергетики змушені збільшити періоди обмеження споживання», – також повідомили в «Укренерго» вранці 25 березня.

Крім того, є точкові відключення електроенергії через бойові дії у Донецькій, Миколаївській, Сумській, Херсонській областях. Через технологічні пошкодження є знеструмлення у Запорізькій, Сумській областях.

Відключення світла: яка ситуація в регіонах

Графіки відключення електрики в Харкові та області

«Найскладнішою залишається ситуація в Харківській області. Аварійно-відновлювальні роботи на постраждалих енергооб’єктах продовжуються 24/7. Фахівці «Укренерго» та обленерго працюють над створенням резервних схем харчування споживачів», – зазначили в «Укренерго» 25 березня.

Так, у Харкові станом на вечір 24 березня світло було лише у 40% споживачів. У зв’язку з цим з 25 до 31 березня для таких споживачів діє жорсткий графік відключень – по черзі на шість годин відключають по два райони міста:

у Шевченківському та Київському районах подачу електроенергії зупиняють з 9:00 до 15:00;
у Слобідському та Основ’янському – з 15:00 до 21:00;
у Салтівському, Немишлянському та Індустріальному – з 21:00 до 03:00;
у Холодногірському та Новобаварському – з 03:00 до 9:00.

Також обмеження введено у Харківській області, йдеться на сайті обленерго. Зокрема:

у Мереф’янській та Люботинській ОТГ електроенергію відключають з 9:00 до 11:00;
у Зміївській ОТГ, Балаклійській ОТГ – з 11:00 до 13:00;
у Чугуївській ОТГ, Ізюмській ОТГ – з 13:00 до 15:00;
у Богодухівській та Дергачівській ОТГ – з 15:00 до 17:00.
25 березня в Харкові вдалося запустити метро. Усі лінії підземки працюють, але інтервал руху поки що становить 20 хвилин. Роботу іншого міського електротранспорту (тролейбуси, трамваї) наразі не відновили. Місцева влада не дає прогнозів із цього приводу.

Дніпропетровська область: відключення світла у Кривому Розі закінчилися

У Кривому Розі та районі з вечора 24 березня застосовувалися екстрені відключення світла, не за графіками. Однак, як повідомляють місцеві жителі в соцмережах, ситуація з ночі помітно покращала, і споживачі ще вранці не помічали серйозних перебоїв з електрикою.

Близько 11:45 екстрені відключення було офіційно скасовано. «Енергетикам вдалося стабілізувати ситуацію в Кривому Розі та Криворізькому районі після обстрілів російських окупантів. Наразі всі оселі знову заживлені», – заявили в ДТЕК.

Відключення світла в Одесі та Одеській області

Після нічного удару ворожих дронів на Одещині пошкоджено підстанцію НЕК «Укренерго». Без світла – 195 тисяч споживачів.

«Щоб знизити навантаження на мережу, енергетики змушені застосовувати в регіоні екстрені відключення споживачів… Якщо енергетичне обладнання та мережі не витримуватимуть навантаження, кількість знеструмлених споживачів може зростати. Також внаслідок удару по Одещині відключалися вітрова електростанція та місцева ТЕЦ», – заявили у Міненерго.

Зокрема, в Одесі взагалі без світла залишилися мешканці Пересипського району, уточнили у «ДТЕК Одеські електромережі». За кілька годин у районі вдалося поновити електропостачання об’єктів критичної інфраструктури.

Також в Одесі не ходить електротранспорт. Місцеві паблики повідомляють, що на зупинках маршруток зранку утворилися величезні черги, а ціни на таксі зросли. Втім, у «Пунктах незламності» людей практично немає.

«Щоб знизити навантаження на мережу, сьогодні весь міський електротранспорт працювати не буде, також обмежено електроспоживання промисловості. Закликаємо підприємців обмежити використання освітлення фасадів та вивісок, а побутових клієнтів – користуватися енергоємними приладами по черзі, особливо в ранкові та вечірні пікові години навантаження», – зазначили в обленерго.

Загалом ситуація у регіоні залишається складною, високовольтні об’єкти не можуть передати всю необхідну місту потужність. «ДТЕК Одеські електромережі» змушені застосовувати екстрені відключення в Одесі та Одеському районі області. Тобто графіки не діють», – додали у компанії.

Відключення світла в Хмельницькій області можуть повернути

На Хмельниччині заживлено всіх споживачів. Однак у години пікового споживання електроенергії (вранці та ввечері) можливе запровадження мережевих обмежень, попередили енергетики. «Нразі погодинні відключення не застосовуються!» – йдеться на сайті обленерго.

«Відновлено енергоживлення та скасовано обмеження споживання на Хмельниччині. Але ситуація складна, при зростанні споживання у період вечірнього максимуму, енергетики можуть застосовувати обмеження», – додали в «Укренерго».

В «Укренерго» також нагадали, що відключення необхідні не тільки для проведення ремонтів, а й для захисту вцілілого обладнання від навантаження, яке може спричинити додаткові технологічні пошкодження.

Як розповів голова «Укренерго» Володимир Кудрицький, збитки компанії від атак російських військ по енергосистемі України за останні дні досягли вже близько 90-100 млн євро. «За попередніми підрахунками, чек за збитки, який ми пред’явимо ворогові за останні атаки, сягає не менш ніж 90-100 млн євро, якщо говорити лише про високовольтне обладнання «Укренерго», – написав Кудрицький.

Share:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


Срок проверки reCAPTCHA истек. Перезагрузите страницу.