Хто зможе взяти житло в іпотеку під 5% вже цього року

Державну програму «Українська мрія» буде запущено протягом січня–березня 2022 року. Вона передбачає іпотеку під 5% річних. Про це заявив заступник голови офісу президента Ростислав Шурма.

За його словами, продукт буде максимально простим та зрозумілим, а стати учасниками зможуть усі, хто отримує офіційні доходи.

— Є сім’я, яка заробляє 20-30 тис. грн сукупно. Наше завдання – дати цій сім’ї можливість отримати нову квартиру площею 60-70 кв. м за щомісячний платіж 10 тис. гривень, – сказав Шурма.

Крім цього, «Українська мрія» передбачає видачу кредитів під 5% для інших цілей, наприклад, для покупки електромобіля.

Планують, що 2022 року буде видано близько 30 тисяч іпотечних кредитів, а надалі цю кількість планують збільшити до 150 тисяч на рік. За словами представника ВП, бюджетні кошти використовують лише для старту.

— Далі мають запрацювати монетарні інструменти, тобто коли ліквідність банківського сектору, українського чи західного починає працювати у цих продуктах. В Америці, Китаї чи Європі сума таких кредитів – трильйони доларів на рік, – зазначив спікер.

Наразі українці масово беруть мікропозички. Тільки за перші три квартали 2021 року українці набрали мікрокредитів та швидких позичок на 49 млрд грн. Це на 261 млн більше, ніж за весь 2020 рік. Кількість мікрокредитів стрімко зростає щороку, і порівняно з 2020-м вона зросла на 20%. Зростає і їхня середня сума, 2021-го розмір кредитів зріс на 11% порівняно з 2020 роком.

Share:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


Срок проверки reCAPTCHA истек. Перезагрузите страницу.