6 липня під стінами Кіровоградської ОДА зібрались кілька десятків жителів колишнього Бобринецького району. Селяни і фермери прийшли підтримати фермерське господарство «Крок», яке з весни намагається відстояти частину своєї землі, яку на їх думку захопили рейдери. Про це повідомляє Гречка.

Кажуть, на захід вийшли, щоб привернути увагу до проблеми та аби представники влади тримали руку на пульсі – хочуть зустрітись із головою ОДА Марією Чорною.

За словами юристки господарства Світлани у листопаді 2020 року помер співзасновник підприємства, а за кілька днів після його смерті хтось звернувся від імені померлого до Дерджгеокадастру, аби відмовитись від 50 гектарів землі, на які господарство мало право постійного користування та обробляло 10 років.

 

«Згідно з державним актом земельна ділянка надавалась на фізичну особу, з моменту реєстрації юридичної особи всі права щодо земельної ділянки перейшли до юридичної особи. В юридичної особи був керівник. Відповідно саме юридична особа повинна приймати рішення про припинення користування земельною ділянкою, по внесенню будь-яких відомостей і, відповідно, саме юридична особа з керівником має приймати таке рішення. Чому від імені померлого зверталися нам невідомо», – каже юристка.

Вважають, таким шахрайським шляхом завдали збитки і господарству, і державі загалом, бо з державної власності вибуло 50 гектарів вартістю близько двох мільйонів гривень.

Власник підприємства Володимир Івашина каже, що про те, що земля вже не їх дізнались випадково навесні, побачивши зміни на публічній кадастровій карті. Власниками землі стали мешканці іншої області.

Тоді ж звернулись у поліцію, де відкрили кримінальне провадження за ч.3. ст.190 ККУ (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років). Через суд наклали арешт на землю.

 

«Ми хочемо привернути увагу, що є злочин і винні повинні понести відповідальність», – каже юристка.

Кого підозрюють у захопленні землі теж не кажуть, адже вважають, що справою має займатись слідство.

Зараз ділянка незасіяна. Коли тільки люди, які називаються новими власниками, пробують щось робити на землі – фермери викликають поліцію.

Місцеві мешканці кажуть, що вийшли підтримати фермера, бо знають його багато років і переживають за свою землю.

 

“Якщо з таким чоловіком це зробили, то що з нами буде. У мене теж є земля”, – каже один із учасників акції.

В адміністрації на мирну акцію протесту відреагували і запросили представників підприємства на зустріч.

Share:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


Срок проверки reCAPTCHA истек. Перезагрузите страницу.